bejegyzések

Rózsás Mónika became the managing director of the Alföldi Tej Kft

The Friday meeting of the Alföldi Tej Kft. elected Rózsás Mónika as the managing director of the company – the company informed MTI.

Rózsás Mónika has been working at Alföldi Tej Kft. since 2008, as an economic director until 2013, and from 2013 as a Deputy Managing Director.

According to the information, former Managing Director Mélykuti Tibor resigned and his employment contract was terminated by mutual agreement. (MTI)

http://trademagazin.hu/en/rozsas-monika-lett-az-alfoldi-tej-kft-ugyvezetoje/


Új vezető az egyik legnagyobb hazai tejipari cégnél

Az Alföldi Tej Kft. pénteki taggyűlése Rózsás Mónikát választotta meg a cég ügyvezető igazgatójának – közölte a társaság szombaton.

Rózsás Mónika 2008-tól dolgozik az Alföldi Tej Kft.-nél, 2013-ig gazdasági igazgatóként, majd 2013-tól ügyvezető igazgatóhelyettesként. A tájékoztatás szerint a korábbi ügyvezető igazgató, Mélykuti Tibor lemondott tisztségéről, munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt.

A közleményben ismertetik, hogy az 5 milliárd forint törzstőkéjű Alföldi Tej Kft. Magyarország egyik legnagyobb tejipari cége, 102 tejtermelő taggal rendelkezik az ország 17 megyéjében.

A társaság tavaly 53 milliárd forint árbevételt ért el, a termelői csoport az országos tejtermelés több mint 25 százalékát állítja elő, és dolgozza fel két üzemében, Székesfehérváron és Debrecenben.

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/uj-vezeto-az-egyik-legnagyobb-hazai-tejipari-cegnel-1173113/

Tizenkétmilliárdos tejipari fejlesztés Debrecenben

Alföldi Tej az elmúlt évtizedek legnagyobb tejipari beruházását hajtja végre a debreceni üzemében. A kormány egyedi döntés alapján 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházáshoz. A 2018 végére elkészülő fejlesztéssel évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna tejport állítanak majd elő.
 
Tizenkétmilliárd forintos beruházással 181 új munkahelyet hoz létre Debrecenben az Alföldi Tej Kft., a munkahelyteremtést 120 millió forinttal támogatja az önkormányzat - közölte a cívisváros polgármestere szombaton a cég helyi telephelyén.
 
Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: az élelmiszeripar az árbevételt tekintve a hatodik helyen szerepel a városban a 2015-ös 78,5 milliárd forinttal, s nagy foglalkoztatónak számít: a városban működő 92 élelmiszeripari vállalat összesen 3122 embernek ad munkát. A polgármester emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat évi 500 millió forintos beruházás-ösztönző alapot hozott létre, amelyből a 20 millió eurót meghaladó, illetve a kétszáznál több munkahelyet létrehozó beruházásokat támogatják. Ennek alapján kap az Alföldi Tej a fejlesztéshez új munkahelyenként 663 ezer, összesen 120 millió forintot a helyhatóságtól.
 
Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a kormány egyedi döntés alapján 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházáshoz. A 2018 végére elkészülő fejlesztéssel évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna tejport állítanak majd elő Debrecenben, a jelenlegi évi nettó 43 milliárd forint árbevételük pedig 10-12 milliárddal fog növekedni. Az Alföldi Tej ezzel az elmúlt évtizedek legnagyobb tejipari beruházását hajtja végre a debreceni üzemében: a vállalatot tulajdonló hazai termelők által megtermelt tej így magasabb feldolgozottsági szinten kerülhet a belföldi és a külföldi piacokra.
 
Mélykuti Tibor felidézte, hogy az Alföldi Tej Kft.-t 2003-ban alapította 23 hazai, többnyire hajdú-bihari tejtermelő 6,7 millió forintos törzstőkével, az általuk megtermelt tej közös értékesítésére. Az évek során a termelői csoport taglétszáma 102-re bővült, 30 százalékuk egyéni gazdálkodó, vagy őstermelő, a többség társas vállalkozás, és összesen több mint 5000 munkavállalót foglalkoztatnak.
 
A megtermelt tej biztos piacra jutása, illetve a tejtermelés stabil jövője érdekében a vállalat 2005-ben megvásárolta a felszámolás alatt álló székesfehérvári Parmalat üzemet. Az elmúlt 10 év során a termelői kör 7 milliárd forintot fordított az üzem modernizálására, kapacitásbővítésre, innovációra, aminek eredményeként az éves UHT és friss kapacitás 45 millió literről 245 millió literre emelkedett - ismertette a részleteket az ügyvezető hozzátéve: a csoport által termelt 320 millió liter tej azonban ezt a mennyiséget is jelentősen meghaladja, ezért a rendelkezésre álló mennyiség 20 százaléka jelenleg alapanyagként kerül értékesítésre.
 
A minél magasabb feldolgozottsági szinten történő értékesítés érdekében a vállalat 2015-ben megvásárolta a FrieslandCampina debreceni üzemét, így már második alkalommal került külföldi kézből magyar tulajdonba egy feldolgozó üzem - jegyezte meg.
 
A feldolgozói kapacitás növelése lehetőséget ad a beszállítói kör bővítésére is: éves szinten további 60 millió liter tejet tudnak majd felvásárolni, még több magyar tejtermelőnek biztosítva a megbízható hazai alapanyag értékesítését. Mindezek eredményeként az országban megtermelt ipari nyerstej több mint 30 százalékát az Alföldi Tej Kft. fogja felvásárolni - jelezte a szakember.
 
 
http://www.agrotrend.hu/piac/elelmiszergazdasag/tizenketmilliardos-tejipari-fejlesztes-debrecenben
Cimkék: Trappista sajt

Mostantól magyar tejet isznak a kínaiak

Tizenhárom magyar társaság tejet és tejtermékeket szállíthat mostantól a Kínai Népköztársaságba.
 
A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az export többéves egyeztetés után indulhat meg.
 
November 17-től Székesfehérvárról, Csornáról, Bácsbokodról, Szegedről, Zalaegerszegről, Veszprémből, Répcelakról, Kaposvárról, Szekszárdról, Vácról, Hajdúböszörményről és Kacsótáról indulhatnak meg a kiszállítások – áll a Földművelésügyi Minisztérium közleményben. A tájékoztatás szerint a tárgyalások folytatódnak a kínaiakkal.
 
 
https://www.agrarszektor.hu/elemiszerpiac/mostantol-magyar-tejet-isznak-a-kinaiak.9307.html
Cimkék: Export, Kína

Egyensúlyba került a tejpiac

Egyre kevesebb külföldi tej érkezik az országba, a boltok polcain a gyanúsan olcsó importáruk helyét a magyar termékek vették át – írja a Magyar Idők hétfői számában. A hatóságok és a szakmai szervezetek együttműködése sikeres, a NAV az elmúlt hónapokban számos bejelentés alapján szűrte ki az áfacsalással érintett dobozos tejeket a piacról.

Bár egy éve még az egész Európai ­Uniót sújtó válság határozta meg a hazai tejpiac alakulását, mára egyensúlyi helyzet alakult ki az ágazatban. Korábban a külpiacokról dömpingáron tömegével érkező áru tartotta óriási nyomás alatt a magyar tejtermelést, ez a folyamat azóta enyhült, a beszállított tej mennyisége csökkent az elmúlt hónapokban – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a dobozos tej behozatala 2017 első felében gyakorlatilag megegyezett a kivitellel, az import 4 százalékkal csökkent, míg az export 84 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az árak is emelkedtek, a tej és a tejtermékek kivitelének árbevétele 36 százalékkal, az import értéke pedig 20 százalékkal nőtt 2017 első fél évében 2016-hoz viszonyítva.

A tárcavezető nagy sikernek értékelte, hogy tavaly a boltok polcait már 83 százalékban hazai előállítású dobozos tejjel töltötték fel a kereskedők, míg 2011-ben ez az arány csak 15-20 százalék volt. Az elmúlt években épp az okozta a legnagyobb problémát a hazai tejpiac szereplőinek, hogy a kereskedelmi láncok többsége olcsó, külföldi UHT tejet kínált, míg magyar áru elhanyagolható mennyiségben került a boltokba, jóval magasabb áron.

A miniszter szerint a kialakult egyensúlyi helyzet részben annak köszönhető, hogy a válság elmúltával jelentősen csökkent a piacát kereső tej mennyisége az unióban, a nagy európai tejtermelő gazdaságok jellemzően Kínába szállítják termékeiket. Emellett a kormányzati intézkedések és a hazai hatósági munka is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb gyanúsan olcsó importtej kerül az országba. – A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács részéről.

A bejelentés alapján indokolt intézkedéseket a NAV megtette – közölte Fazekas Sándor. Jelezte: a kormány törekvései nemcsak a fogyasztásnak, hanem a gazdaság fehéredésének is jót tesznek. Reményei szerint hamarosan a magyar tejtermékek lesznek túlsúlyban a boltok polcain. – A kabinet és a szaktárca minden legális eszközt bevet annak érdekében, hogy az ágazatot megóvja a válságtól és megőrizze a jövőbeni perspektíváit.

A költségvetési támogatás, a szabályozás és jogalkotás komplex lehetőségeit maximálisan kihasználva továbbra is célunk a hazai tejelőállítás és tejpiac egészséges szerkezetének megőrzése, a tej- és tejtermékek fogyasztói árának elfogadható szinten tartása – jegyezte meg. Ez utóbbit részben a forgalmi adó csökkentésével érnék el. A friss tej ma már az ötszázalékos áfakörbe tartozik, a cél pedig az, hogy a kedvezményes adókulcs minél több tejtermékre kiterjedjen. Az áfacsökkentés lehetőségéről a tárca folyamatosan egyeztet a kormányzaton belül és a szakmai szervezetekkel, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is.


https://agronaplo.hu/hirek/egyensulyba-kerult-a-tejpiac